مسمومیت غذایی

امروزه فقط فرآورده های گوشتی نیستند که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. دانستن نحوه و علت مسمویت رایج ترین انواع به شما کمک می کند ایمنی مواد غذایی را بهتر انجام دهید. اگرچه بسیاری ممکن است متوجه نباشند، شیوع بیماری‌های ناشی از غذا باعث می‌شود میلیون‌ها آمریکایی در هر سال بیمار شوند: بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، سالانه حدود 48 میلیون بیماری، 128000 بستری شدن در بیمارستان و 3000 مرگ و میر در نتیجه میکروب‌های منتقله از غذا رخ می‌دهد.

امروزه عواملل زیادی شناخته شده اند که باعث بیماری می شوند و علل زیادی برای مسمومیت غذایی وجود دارد که می تواند شما را بیمار کند.

علائم مسمومیت غذایی می تواند از اسهال خفیف تا استفراغ متغیر باشد و می تواند به سرعت به حدی برسد که تهدید کننده زندگی باشد.

اگرچه نمی توانید ببینید میکروب هایی که باعث مسمومیت غذایی می شوند در کجا کمین کرده اند، اما می توانید برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آنها اقداماتی انجام دهید. اغلب به ایمنی مواد غذایی مربوط می شود: با نگهداری، تمیز کردن، آماده سازی و پختن درست غذاها، می توانید به خود کمک کنید تا از برخی از “حشرات” رایج مانند E. coli و سالمونلا که معمولاً باعث مسمومیت غذایی می شوند، جلوگیری کنید.

 9 نوع میکروب که باعث مسمومیت غذایی می شوند

  1. سالمونلا

بیشتر مردم با اصطلاح سالمونلا آشنا هستند، اما ممکن است ندانند که بیش از 2000 نوع مختلف از این حشره وجود دارد. معمولاً با محصولات حیوانی مانند مرغ، تخم مرغ و شیر مرتبط است، اما سبزیجات خام و حتی آب نیز می‌توانند حامل سالمونلا باشند. سالمونلا معمولاً به غذاها در کارخانه فرآوری یا زمانی که غذاها دستکاری می شوند همراه می شود.

علائم سالمونلوز از گاستروانتریت خفیف [التهاب معده و روده] تا اسهال شدیدتر و طولانی تر متفاوت است. این یک تشخیص رایج اسهال عفونی در ایالات متحده است.

  1. E. coli

در گذشته، E. coli معمولاً با گوشت چرخ کرده گاو نپخته همراه بود، اما اخیراً این میکروب در جاهای دیگر نیز ظاهر شده است. شیوع E. coli شامل طیف گسترده‌ای از مواد غذایی، از جمله محصولات تازه، گوشت گاو، آجیل، آب و خمیر کلوچه‌ها همراه بوده است. علائم آن می تواند شامل تهوع و استفراغ، اسهال آبکی یا گاهی اسهال خونی بسته به نوع E.coli باشد.

  1. کمپیلوباکتر

این باکتری به اندازه سالمونلا و E. coli شناخته شده نیست، اما کمپیلوباکتر به خودی خود می تواند بسیار ناخوشایند باشد. پزشکان می گویند: کامپیلوباکتر بیشتر از سایر عوامل ایجاد کننده گاستروانتریت در ایالات متحده و اروپا شناسایی می‌شود. این باکتری همچنین ممکن است باعث تب بالا، آرتریت و سندرم گیلن باره [ضعف شدید و پیشرونده عضلانی] شود. اغلب، عفونت ها و بیماری های بعدی ناشی از مصرف مرغ یا محصولات آلوده طیور است.

  1.  شیگلا

اگرچه گوشت‌ها معمولاً به عنوان ناقل میکروب‌های مسمومیت غذایی در نظر گرفته می‌شوند، شیگلا معمولاً از طریق سبزیجات منتقل می‌شود که اغلب مربوط به خرابی در ایمنی مواد غذایی است. پزشکان می‌گویند: «انتقال اغلب با افراد آلوده به غذا همراه است که به دلیل رعایت اصول بهداشتی ضعیف، باکتری را از فردی به فرد دیگر منتقل می‌کنند. همچنین پیشنهاد شده است که مگس ها ممکن است در انتقال آن نقش داشته باشند. علائم معمولاً شامل کرامپ های شکمی و مدفوع خونی است. خاطرنشان می کند که عفونت با این باکتری همچنین می تواند باعث تب و تنسموس شود، که احساس نیاز به دفع مدفوع است، حتی اگر روده شما از قبل خالی است .

  1. لیستریا

شیوع لیستریا در ایالات متحده با تولید مرتبط است. شیر و پنیر خام و غیر پاستوریزه؛ بستنی؛ و مرغ و غذاهای دریایی خام یا نیم پز. مانند سایر بیماری های ناشی از غذا، عفونت لیستریا می تواند باعث اسهال و تب شود. این عفونت‌ها می‌توانند به‌ویژه برای زنان باردار خطرناک باشند و می‌توانند منجر به مرده‌زایی، سقط جنین، زایمان زودرس یا عفونت تهدیدکننده زندگی نوزاد شوند.

  1. بوتولیسم

یکی از جدی ترین علل مسمومیت غذایی بوتولیسم است که بیشتر با سبزیجات کنسرو شده نادرست یا گوشت و ژامبون فراوری شده شده همراه است. پزشکان می گویند: این باکتری یک نوروتوکسین تولید می کند که منجر به فلج می شود. علاوه بر فلج، علائم ممکن است شامل بدن درد، حالت تهوع، استفراغ، ضعف و ناتوانی در بلع باشد. افرادی که فوراً تحت درمان قرار نمی‌گیرند، شانس بیشتری برای مرگ دارند.

  1. ویروس های روده ای

به گفته منا، ویروس‌های روده‌ای یا روده‌ای مانند نوروویروس و هپاتیت A با تعداد فزاینده‌ای از شیوع مسمومیت غذایی مرتبط هستند. او می‌گوید: «نوروویروس‌ها ویروس‌هایی هستند که در رشته شیوع کشتی‌های کروز نقش داشته‌اند. علاوه بر اسهال، افراد معمولاً استفراغ را نیز تجربه می کنند. شیوع نوروویروس با انواع مواد غذایی از جمله صدف ها مرتبط است.

شیوع هپاتیت A معمولاً به ایمنی ضعیف مواد غذایی در حین جابجایی مواد غذایی بازمی گردد. منا می‌گوید : «عفونت‌های هپاتیت A ممکن است منجر به حالت تهوع، ضعف و یرقان شوند که بیماری‌های شدیدتر در افراد مسن‌تر رخ می‌دهد.

  1. استافیلوکوکوس اورئوس

مسمومیت غذایی با استافیلوکوک ناشی از خوردن غذاهای آلوده به سموم تولید شده توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است. حمل‌کننده‌های مواد غذایی که این باکتری‌ها را حمل می‌کنند، می‌توانند از طریق جابجایی نامناسب و کنترل‌های نامناسب دما، مواد غذایی را آلوده کنند، که باعث می‌شود مقدار بیشتری از سموم وارد بدن شود. علائم نسبتاً سریع (30 دقیقه تا 8 ساعت) پس از خوردن غذای آلوده شروع می شود. سس مایونز و کیک های خامه ای عامل اصلی این بیماری هستند، اگرچه گوشت، تخم مرغ و محصولات نیز می توانند آلوده شوند. علامت اصلی استفراغ است که معمولاً کمتر از 24 ساعت طول می کشد. گرفتگی شکم و اسهال نیز از علائم شایع هستند.

  1. باسیلوس سرئوس

این باکتری زمانی رشد می کند که برنج پخته شده برای مدت طولانی در یخچال بماند. سایر غذاهایی که می توانند باعث این بیماری شوند عبارتند از پنیر و غذاهای نشاسته ای مانند پاستا، سیب زمینی و سوشی. علائم مسمومیت غذایی با B. Cereus شامل استفراغ در عرض 1 تا 6 ساعت و اسهال در 8 تا 16 ساعت پس از خوردن غذای آلوده است.

مهمترین غذاهایی که ممکن است باعث مسمومیت غذایی شوند

  • گوشت و مرغ خام یا نیم پز
  • تخم مرغ خام یا کم پخته
  • شیر، پنیر یا سایر محصولات لبنی غیر پاستوریزه
  • غذاهای دریایی و صدف خام
  • میوه ها و سبزیجات
  • آرد خام
  • جوانه هایی مانند یونجه و ماش
  • پیشگیری از مسمومیت غذایی

نکات پیشگیری از مسمومیت

غذاهایی که باعث مسمومیت غذایی می شوند ممکن است متفاوت باشند، اما بسیاری از نکات ایمنی غذایی برای پیشگیری از آنها یکسان است. این چیزی است که پزشکان توصیه می کنند:

  • قبل و بعد از تهیه غذا و همچنین بعد از دست زدن به انواع مختلف غذا، دست های خود را کاملا با آب گرم و صابون بشویید .
  • قبل از پختن غذای خام و پخته شده را همیشه از هم جدا نگه دارید و زمانی که شروع به طبخ می کنید تا حد امکان آنها را از هم جدا نگه دارید.
  • از تخته های برش جداگانه برای گوشت و سبزیجات نگهداری کنید و چاقوها و سطوح را هنگام تغییر از گوشت خام به سبزیجات خام بشویید (یا برعکس).
  • غذاهای گرم باید در دمای بالاتر از 140 درجه فارنهایت و غذاهای سرد باید در دمای زیر 40 درجه فارنهایت نگهداری شوند.
  • از دماسنج مواد غذایی استفاده کنید و مطمئن شوید که گوشت را به طور کامل و در دمای بالا بپزید (مثلاً 165 درجه فارنهایت برای مرغ و بوقلمون).
  • باقیمانده غذاها را سریعاً در یخچال بگذارید و آنها را به درستی در یخچال نگهداری کنید و اگر بعداً آنها را خوردید، مطمئن شوید که آنها را کاملاً گرم کنید.
  • از خوردن غذاهایی که بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری شده اند خودداری کنید.
  • مراقب لک‌ها باشید، به‌ویژه در مورد غذاهای فاسد شدنی و در مواردی که مطمئن نیستید که غذا چه زمانی آماده شده است و چه مدت در دمای نامناسب نگهداری شده است.
  • استفاده صحیح از غذا ممکن است چند مرحله اضافی را به همراه داشته باشد، اما حفظ سلامتی شما مهم است.

کلام آخر
کلینیک هموروئید دکتر علی آریایی ارائه کننده کلیه خدمات درمانی لیزر هموروئید ، درمان فیستول، درمان کیست مویی و…  توسط دکتر متخصص هموروئید می باشد. برای مشاوره تخصصی تماس بگیرید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *